Werken met de FLØX-methode

Met een groep kinderen onder je hoede moet je wel op één of andere manier hun gedrag sturen. Als je het aan de kleine apen zelf overlaat, geldt al snel het recht van de sterkste, krijgen degenen met de grootste toeter al gauw de overhand en wordt het meeste gedrag ingegeven door directe behoeftebevrediging. Dat levert niet bepaald een fijne, productieve sfeer op.

Als je gedrag van kinderen in goede banen wilt leiden, dan kún je dat natuurlijk doen door middel van straf en beloning. Maar je kunt je afvragen hoe efficiënt straffen en belonen nou eigenlijk is. Vooral op de lange termijn. En, wat kinderen er precies van leren…

Met de FLØX-methode werk je aan duurzame gedragsbeïnvloeding, doordat je kinderen leert hun gedrag steeds meer zelf bij te sturen. Tegelijkertijd werk je ook aan hun zelfbeeld, aan je vertrouwensband met hen en kun je meer en meer je ontspannen, authentieke zelf zijn, zonder je leiderschap te verliezen. Sterker nog, doordat je ook je zelfkennis vergroot en je je bewuster wordt van je eigen gedrag en je invloed op kinderen, word je juist een steeds sterkere leider.

Word een gedragsEXPERT

De FLØX-methode gaat niet uit van autoriteit en macht – zoals straffen en belonen dat onvermijdelijk wél doen – maar is gebaseerd op grondig inzicht in de factoren die achter het zichtbare gedrag zitten: communicatie, stress en emoties, regels en grenzen. Je leert gedrag daarmee op een dieper niveau te beïnvloeden.

Op die manier wordt werken met groepen gemakkelijker en geeft het meer voldoening. Je bent steeds minder tijd en energie kwijt aan het bijsturen en corrigeren van gedrag, waardoor je meer tijd en energie overhoudt voor nuttiger zaken. (Of om gewoon wat meer tijd en energie over te houden, want werken met kinderen kan soms behoorlijk uitputten.)

Werken zonder gebruik te maken van straf en beloning vraagt een beetje een omschakeling, maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Met mijn workshops en trainingen vul je je pedagogische gereedschapskist namelijk aan met allerlei nieuwe gereedschappen die je direct in de dagelijkse praktijk kunt gebruiken.

 


DE WORKSHOPS

Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare workshops met beschrijvingen. Elke workshop belicht in detail één van de factoren van werken zonder straf en beloning.

De workshops zijn heel goed los te volgen, maar vormen bij elkaar een mooie, samenhangende training / cursus. Ook is het mogelijk een eigen, op de behoeften van het team afgestemde training / cursus samen te stellen, door twee of drie workshops te combineren. (Vraag naar de mogelijkheden of vraag (geheel vrijblijvend) een offerte aan.)

 

Workshop Apentaal en Klare taal

Klik hier voor meer informatie over deze workshop

 

Workshop Regels en Grenzen

Klik hier voor meer informatie over deze workshop

 

Workshop Stress en Emoties

Klik hier voor meer informatie over deze workshop

 

Workshop Werken zonder Straf en Beloning

Klik hier voor meer informatie over deze workshop


 

Hoe werkt het boeken van een workshop of training?

Bekijk deze korte video


Boek een workshop