Waarom Apentaal? En… wat is het?

Met een groep kinderen onder je hoede moet je wel op één of andere manier hun gedrag sturen. Als je het aan de kleine apen zelf overlaat, geldt al snel het recht van de sterkste, krijgen degenen met de grootste toeter al gauw de overhand en wordt het meeste gedrag ingegeven door directe behoeftebevrediging. Dat levert niet bepaald een fijne, productieve sfeer op.

Je kunt daarom heel goed gebruik maken van Apentaal: Non-verbale communicatie die goed binnenkomt in het emotionele deel van het brein (het gedeelte dat ik het Apenbrein noem). Het deel dat bij kinderen zo’n grote vinger in de pap heeft als het gaat om gedrag. Kinderen zijn, ondanks hun mooie praatjes, nog lang geen ‘redelijke wezens’. Als je geen Apentaal gebruikt, laat je een hoop mogelijkheden liggen om duidelijk over te komen, gedrag te beïnvloeden en veiligheid te creëren.

Wat is het idee achter Apentaal?

Workshop Apentaal wil leerkrachten en pedagogisch medewerkers in staat stellen om met veel minder moeite en conflict een veiliger pedagogisch klimaat te scheppen. In een echt veilig pedagogisch klimaat zijn de grenzen voor iedereen heel duidelijk, zonder dat ze gehandhaafd worden met straf of dreiging daarmee. Als je straf gebruikt of ermee dreigt, beroep je je op je machtspositie en maak je gebruik van angst. Dat gaat tegen een echt veilig klimaat in. En dat geldt al helemaal als je gedrag ‘corrigeert’ door te kleineren, belachelijk te maken, neer te halen of sterke schuldgevoelens op te wekken (wat helaas veel te vaak gebeurt…)

Dat is allemaal niet (of véél minder) nodig als je je bekwaamt in sterke lichaamstaal. Je kunt zonder straf werken en tóch veiligheid garanderen als je als leider van de groep (de ‘alfa-aap’) sterk in je schoenen staat en dit ook duidelijk naar de kinderen uitstraalt. Als je glashelder en congruent communiceert. Dat wil zeggen, als de verbale boodschap klopt met de non-verbale boodschap. En dat is een kwestie van je emoties en stress niveau in de hand hebben. Dat laatste is een belangrijk ingrediënt in ‘Apentaal HEAVY’ (zie hieronder).

 


TWEE VARIANTEN + EEN AANVULLING

De workshop Apentaal komt in twee ‘smaken’: REGULAR en HEAVY. Het verschil is dat we in de HEAVY variant ook diep in gaan op de achterliggende theorie voor extra verdieping en effectiviteit. In de REGULAR variant houden we het vooral praktisch. Anders gezegd: REGULAR is meer voor doeners en HEAVY is meer voor denkers. Ongeveer…

Daarnaast kun je ook kiezen uit Workshop Regels, die op zeer praktische wijze bewust maakt van goede en van slechte regels en leert hoe je  van slechte regels goede maakt. Goede regels (eigenlijk: duidelijke grenzen) zijn namelijk ook onmisbaar voor een veilig klimaat in de groep.

Samen vormen deze workshops een mooie, complete training die bijdraagt aan het pedagogisch klimaat en de sfeer in de groep. Veiligheid en vertrouwen zijn immers basisvoorwaarden voor een goede ontwikkeling van kinderen.[/row]

Workshop Apentaal REGULAR

De basis van alle leiderschap is heldere communicatie. Hoe duidelijker, eenduidiger en krachtiger je je boodschappen kunt overbrengen, hoe meer effect je zult hebben op het gedrag van kinderen. Lichaamstaal of non-verbale communicatie speelt hierin – zeker bij kinderen, die er erg gevoelig voor zijn – een grote rol.

In deze workshop leer je de fijne kneepjes van “natuurlijk” overwicht door niet mis te verstane communicatie en door je non-verbale signalen af te stemmen op je gesproken boodschap. De lichaamstaal van een sterke leider. Sterke – geen autoritaire! – communicatie geeft duidelijkheid, houvast en zekerheid.

Een leuke en zeer praktische workshop, zonder al te veel theorie, voor iedereen die zijn communicatieve vaardigheden wil verbeteren en/of met minder moeite orde wil bewaren en sterker leiderschap wil uitstralen.

Boek deze workshop


Workshop Apentaal HEAVY

In deze workshop leer je (net als in de REGULAR-variant) de lichaamstaal van een sterke leider. Maar daarnaast leer je ook de achterliggende processen – stress en emoties – snappen en gebruiken. Stress en emoties hebben namelijk een enorme invloed op je (non-verbale) communicatie. En maar al te vaak een negatieve!

In de HEAVY variant gaan we diep in op wat stress nu eigenlijk is, hoe het ontstaat EN – heel belangrijk – hoe je het kunt tegengaan of kunt stoppen. Ook leer je wat emoties zijn, welke we allemaal hebben en wat we ermee kunnen doen. (Veel gehoord tijdens deze workshop: “Zo heb ik er echt nog nooit over nagedacht, terwijl je er elke dag mee te maken hebt…”)

De kennis in deze variant geeft het effect van Apentaal een behoorlijke boost, maar maakt deze workshop ook een stuk pittiger. Het zet het brein van de deelnemers flink aan het werk en is daarom niet voor ieder team geschikt.

Apentaal HEAVY kan op twee manier gevolgd worden: Als één workshop van ongeveer drie uur. Of als twee workshops van ongeveer twee uur.

Boek deze workshop


Workshop Regels

Als je regels niet deugen kun je Apentaal gebruiken tot je een ons weegt, heel veel meer rust zal het dan niet brengen. Maar wanneer zijn regels goede regels? En waarom houden kinderen zich wél aan de ene, maar niet aan de andere regel? Daar geeft deze praktische workshop antwoord op.

We gaan de bestaande regels op hun nut, duidelijkheid en geldigheid onderzoeken. Je leert waarom sommige regels wel en andere niet opgevolgd worden en hoe je ‘probleemregels’ kunt verbeteren. Het team maakt een nieuwe set regels die het kinderen zo gemakkelijk mogelijk maakt om zich eraan te houden.

Een mooie aanvulling op Apentaal. Vooral geschikt voor instellingen/teams waar de handhaving van regels een terugkerend probleem is.

Boek deze workshop


 

Hoe werkt het boeken van een workshop of training?

Bekijk deze korte video


Boek een workshop