Een alternatieve aanpak

FLØX is Luuk Kolthof. Ik ben pedagoog (MSc) en (ex-)leerkracht. Ik heb een aantal jaren op verschillende manieren voor de klas en voor andere groepen kinderen gestaan en heb daarin veel ervaring op gedaan met het werken met kinderen van allerlei pluimage. Dat ging lang niet altijd even goed en uit al mijn frustraties, neus stoten en sporadische wanhoop zijn mijn workshops en trainingen geboren.

Ik heb het mezelf voor de klas niet het allergemakkelijkst gemaakt, doordat ik nogal eigenwijs ben in mijn afkeer tegen het straffen en belonen van kinderen om hen zich ‘goed’ te gedragen. Dit is in mijn ogen weinig meer dan gedragstraining en kinderen verdienen beter, vind ik.

Om toch een veilig klimaat te scheppen in de sociale snelkookpan die een klas (of elke andere groep kinderen) is, ben je dan aangewezen op heel andere methodes. Deze methodes leer je niet of nauwelijks op je opleiding. Straf en beloning zijn zo ontzettend ingeburgerd en normaal, omdat het zo lekker direct werkt. Ik moest dus zelf op zoek. Gelukkig houd ik van onderzoeken en uitproberen en leer ik snel van mijn vele, VELE fouten.

Zodoende heb ik in de loop der tijd een alternatieve aanpak gecreëerd die goed werkte. Toen ik besefte dat mijn hart toch niet lag bij het voor de klas staan (het werk is te extravert en te prikkelrijk voor een arme, gevoelige, introverte ziel als ik), bedacht ik me dat mijn opgedane ervaringen en mijn nieuwe manier van werken ook voor anderen weleens nuttig zou kunnen zijn als alternatief voor of als aanvulling op de ‘gewone’ manier van werken.

Om deze reden heb ik dus mijn workshops ontwikkeld. Zodat anderen niet dezelfde hobbelige weg hoeven te nemen als ik en niet (al) mijn fouten hoeven te maken. We hoeven immers niet allemaal elk voor onszelf het wiel uit te vinden. We kunnen onze tijd en energie wel beter gebruiken, lijkt me.

De workshops geef ik nu al een tijdje met veel plezier aan kinderdagverblijven, BSO’s/TSO’s en scholen. Ze worden altijd met enthousiasme gevolgd. Daar doe ik dan ook graag mijn best voor. Ik vind dat een workshop niet alleen leerzaam maar ook leuk moet zijn en stop er daarom altijd al mijn energie en passie in.

Als je meer wilt weten over mijn trainingen en workshops, klik dan hier. Een workshop of training boeken kan hier.