Grenzen stellen: Word een alfa-aap!

 

Grenzen stellen is erg belangrijk in de opvoeding. Maar niet om een kind in het gareel te krijgen, zoals veel mensen denken. Grenzen hebben een heel andere functie…

Grenzen stellen is namelijk belangrijk om een veilige, overzichtelijke wereld te maken voor het kind. Als hij kan rekenen op een ouder die duidelijk aangeeft wanneer hij ergens te ver in gaat, dan hoeft hij niet meer de hele tijd op te letten wat wel en niet mag en wat wel en niet veilig is. Dan gaat de lol van onderzoeken er namelijk al gauw af. Met een transparante ouder is hij dus veel vrijer om te onderzoeken en te ontdekken.

Ook als je géén grenzen stelt gaat de lol eraf. Als je alles mag kom je als kind namelijk veel te vaak in gevaarlijke en enge, onprettige situaties terecht door je onderzoeksdrang. Weet een driejarige veel dat een schilmesje super scherp is?!

Vergelijk het met een zwembadje: In een klein opblaaszwembadje met dertig centimeter water is water ontzettend leuk voor (bijvoorbeeld) een peuter. Maar in de grote oceaan is het doodeng (en gevaarlijk). In het zwembadje zal de peuter gaan kijken wat hij allemaal kan met en in het water. In de oceaan zal hij alleen maar doodsbang zijn.

Ook is het goed als je van jongs af aan af en toe tegen beperkingen aan loopt. Beperkingen horen bij het leven en daar moet je mee leren omgaan. Vooral met de frustraties die erbij horen. Dat betekent trouwens niet dat je expres dingen moet gaan verbieden met als doel je kind te frustreren. Dan zit je hem onnodig in de weg. Maar nooit grenzen stellen en je kind helemaal vrij laten is óók niet goed voor een kind.

Rationeel of emotioneel

Grenzen stellen is dus belangrijk, maar veel ouders vinden het moeilijk, misschien jij ook wel. Je doet je best, maar je kind ‘luistert gewoon niet’. En je hebt vaak ook geen zin om ‘de hele tijd boos te moeten worden’. Het kan heel goed zijn dat je het onbewust verkeerd aanpakt. Misschien omdat je te rationeel bent, of juist omdat je te emotioneel bent in je communicatie.

De rationelen

Rationele ouders proberen hun kind vooral met woorden te vertellen waar de grens ligt. Ze willen graag redelijk zijn en het intellect van het kind aanspreken. En daar is op zich niets mis mee. Maar ze vergeten daarbij makkelijk hun boodschap kracht bij te zetten met hun lichaamstaal, mimiek (gezichtsuitdrukkingen) en stem. De boodschap komt daardoor bij het kind niet aan in het emotionele deel van zijn hersenen. Terwijl juist dit deel veel invloed heeft op zijn gedrag. Hoe jonger het kind, hoe meer dit nog geldt.

De emotionelen

Emotionele ouders kunnen vooral hun grenzen aangeven met emotie. Door erg boos te worden. Ze verliezen hun kalmte. Dit komt wél heel duidelijk binnen bij het kind en in zijn emotionele brein. Maar toch werkt deze manier ook niet goed. Dat komt doordat een kind zich niet veilig voelt bij een ouder die zijn zelfbeheersing verliest. Het kind raakt gestrest. En als je gestrest bent, leer je veel minder goed. Het kind houdt zich misschien eventjes gedeisd, maar heeft weinig echt opgestoken van de situatie. En gaat dus de volgende keer weer gemakkelijk in de ‘fout’. De kans dat het kind overstuur raakt en óók emotioneel reageert is nog veel groter, waardoor de situatie alleen maar erger wordt.

Rationeel beginnen en emotioneel ontploffen

Veel ouders zijn niet óf het één óf het ander. Vaak ben je beide. Als de rationele manier niet werkt, raak je gemakkelijk gestrest. Als je de frustraties inhoudt, door redelijk te blijven, bouwt er zich een spanning in je op. Als het kind te lang blijft weigeren te ‘luisteren’, is de kans groot dat je ontploft in een woedeaanval.

Apentaal

Je kunt daarom veel beter gebruik maken van ‘Apentaal’. Oftewel de lichaamstaal van een leider-aap gebruiken om je boodschap kracht bij te zetten. Apen zijn namelijk ontzettend goed in communiceren door middel van hun lijf. Ze kunnen niet praten, dus ze moeten wel! Ze gebruiken daarvoor hun houding, de toon van hun stem, hun ogen. En wij zouden dat ook veel meer moeten doen! Vooral bij kinderen.

Ons brein lijkt namelijk nog heel erg veel op dat van een aap. Vooral het emotionele deel ervan reageert nog ontzettend sterk op ‘apentaal’. En omdat dit deel zo’n grote invloed heeft op ons gedrag, zeker bij kinderen, kunnen we hiermee veel makkelijker en op een prettiger manier ons kind sturen. Zónder heel boos te hoeven worden. Gewoon doordat we heel duidelijk communiceren.
Opvoedproblemen verminderen of voorkomen

Veel opvoedproblemen ontstaan door onduidelijke manier van grenzen stellen. Ga maar na, als de boodschappen van zijn ouders niet goed bij een kind aankomen, kan het net lijken of hij niet luistert. Als dat vaker voorkomt, kun je als ouder je gemakkelijk wat bozer gaan benaderen. Zo van: hij/zij luistert niet als ik iets normaal vraag. Je gaat misschien (onbewust) geloven dat je kind opzettelijk dwars is. Daardoor kan er ook een soort irritatie in je stem komen.

Als je een kind regelmatig negatief wordt benaderd, dan kan hij het gevoel krijgen dat ie ‘niks goed kan doen’ of gaan denken dat hij blijkbaar lastig is (‘waarom zou papa of mama anders zo tegen me praten?’). Dit kan voor een negatief zelfbeeld zorgen, wat vaak tot gedragsproblemen leidt. Of een kind gaat zich erdoor van zijn ouders afkeren en… minder goed luisteren. Waardoor de ouders nog negatiever worden en het kind zich nog meer afkeert, enz.. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe dat een neerwaartse spiraal in gang kan zetten die tot echte opvoedproblemen leidt.

Met Apentaal voorkom je dit, doordat je heel duidelijk bent in o.a. in het stellen van grenzen. Op een manier die goed bij een kind binnenkomt, zodat hij er ook iets mee doet. Daardoor krijg je het gevoel dat je kind goed naar je luistert en zul je nog positiever met je kind om kunnen gaan. Zo zet je dan een opwaartse spiraal in gang. Waardoor je een goede band met je kind houdt (of nog beter wordt) en je kind een gezond zelfbeeld krijgt.

Een emotioneel wijzer kind

Door heel duidelijk te communiceren op een manier die ook de emoties aanspreekt, geef je je kind ook een veel beter kans om te leren over emoties. Doordat jij transparanter bent, kan hij zich beter leren in je inleven. Hij ziet namelijk veel duidelijker wat er in je omgaat en kan daardoor emoties veel beter koppelen aan situaties en gebeurtenissen. Dit draagt enorm bij aan zijn sociale vaardigheden die zijn succes in het leven kunnen helpen.
De alfa-aap worden die je kind graag als ouder wil

Als je als een alfa-aap (de leider) weet te communiceren, geef je je kind ook een heel veilig gevoel. Kinderen hebben namelijk een grote behoefte aan een sterke leider. Een sterke leider verbiedt namelijk niet alleen, maar beschermt ook, als dat nodig is. Je kunt erop terugvallen. Hij zorgt ervoor dat het veilig genoeg is om lekker te spelen en te ontdekken.

Een leider-aap word je niet (alleen) door wát je zegt, maar vooral door hóe je het zegt. Als je apentaal onder de knie weet te krijgen, wordt opvoeden een heel stuk gemakkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *